De La Warr Pavilion Chair

Date:

2006

Artist:

BarberOsgerby (English, founded 1996)
Edward Barber (English, born 1969)
Jay Osgerby (English, born 1969)

Manufactured by Established & Sons
English, founded 2005

About this artwork

This highly engineered chair illustrates the working process of Edward Barber and Jay Osgerby, who take pleasure in experimenting with new materials and technological processes to create elegant work that is pared down to its essential elements. Designed for the recently renovated De La Warr Pavilion, a modernist structure in the south of England, the sleek aluminum frame of the chair was inspired by the clean lines of the building, designed in 1935. The holes in the seat and back of the chair, which was intended for outdoor use, are both decorative and functional, preventing rain from collecting in the seat. However, it is the kickback leg that distinguishes the design from those of other four-legged metal dining chairs.

Currently Off View

Architecture and Design

Artist

Barber Osgerby (Designer)

Title

De La Warr Pavilion Chair

Date

2006

Medium

Cast and pressed aluminum, steel, and nylon

Dimensions

78 x 58.5 x 56.5 cm (30 11/16 x 23 x 22 1/4 in.)

Credit Line

Gift of Established & Sons

Reference Number

2009.585

Extended information about this artwork

Object information is a work in progress and may be updated as new research findings emerge. To help improve this record, please email .

Share

Sign up for our enewsletter to receive updates.

Learn more

Image actions

Share