Community Center, Mason's Bend, Alabama

A work made of chromogenic print, from the series "sweet earth: experimental utopias in america".

Image actions

  • A work made of chromogenic print, from the series "sweet earth: experimental utopias in america".

Date:

April 2005

Artist:

Joel Sternfeld
American, born 1944

About this artwork

Currently Off View

Photography

Artist

Joel Sternfeld

Title

Community Center, Mason's Bend, Alabama

Origin

United States

Date

412005–4302005

Medium

Chromogenic print, from the series "Sweet Earth: Experimental Utopias in America"

Inscriptions

No markings recto or verso In 1991, Samuel Mockbee set aside his successful architectural practice and moved to Alabama to join the faculty of Auburn University. In the course of his work, Mockbee, a fifth generation Mississippian, had observed the deep social and economic inconsistencies of life in the South, and he was anxious to do something in response. With this sense of mission, he and D.K. Rath, an architecture professor and long-time friend, founded the Rural Studio—essentially an architectural practice for the impoverished, in which students and teachers live in the rural South and build for, and with, their clients. Homes, churches and community centers are constructed to meet real needs and, at the same time, the highest standards of architectural theory and aesthetics. To make this feasible, most building materials are donated or found. Hale County, Alabama, the place chosen for this experiment, has its own symbolic meaning: Walker Evans and James Agee documented it in the 1930s, in what would become the American classic, Let Us Now Praise Famous Men. The Rural Studio has built more than nine residences and twenty community projects. Typical of them is the Mason’s Bend Community Center, whose glazed wall is made from the windows of Chevy Caprice Classics—purchased from a junkyard in Chicago on an “all you can carry out for a buck” day. Other notable projects include the Lucy House, made from seventy-two thousand recycled carpet tiles; the Shiles House, built in a wet and flood-prone landscape on top of telephone poles, with exterior stairs supported by recycled automobile tires, and an exterior clad in oak shingles cut from wooden shipping platforms; the Sanders-Dudley “Rammed Earth” House, constructed from a cement-soil mixture that hardens into a kind of man-made rock; and the Bryant “Hay Bale” House, whose twenty-four-inch-thick walls are formed by bales of hay covered with concrete. The “Hay Bale House” also has a separate smokehouse, built for a total cost of $40 out of broken concrete provided by the Hale County Highway Department, and a roof of salvaged road signs. Samuel Mockbee died of complications from leukemia in December 2001. Winner of a MacArthur “genius grant,” he was also posthumously awarded a gold medal from the American Institute of Architects, joining previous recipients Frank Lloyd Wright, Louis Sullivan, Le Corbusier and Louis I. Kahn. He believed that “everybody wants the same thing, rich or poor…not only a warm, dry room, but a shelter for the soul.” From the portfolio, Sweet Earth: Experimental Utopias in America, 1982–2005

Dimensions

26.4 x 33.1 cm (image); 27.9 x 35.4 cm (paper)

Credit Line

Gift of Ralph and Nancy Segall

Reference Number

2008.758

Extended information about this artwork

Object information is a work in progress and may be updated as new research findings emerge. To help improve this record, please email .

Share

Sign up for our enewsletter to receive updates.

Learn more

Image actions

Share